Kristne filantroper og frivilligt socialt arbejde

FOREDRAG – Den fantastiske og godt gemte historie om kristne filantropers kolossale betydning for den moderne velfærdsstat

For hundrede år siden var Vesterbro og Nørrebro møgbeskidte, fattige arbejderkvarterer, hvor pæne mennesker sjældent satte deres ben.

Her rykkede indre missionske vækkelsesprædikanter ind for at udbrede Guds ord og bygge kirker. Hele otte ud af Vesterbros ti kirker blev rejst for penge, samlet ind af Kirkefondens lægfolk.

baggaard1900-550
Børneflok i baggård på Vesterbro ca. 1900. Arkivfoto

Snart fandt de ud af, at Guds ord lettere fandt vej til menneskenes hjerter, hvis ordet fulgtes af barmhjertige gerninger. Menighederne i København opbyggede et vidt forgrenet filantropisk arbejde med børnehaver, hjem for faldne kvinder, drukkenbolte og hjemløse, en gårdmission og en værtshusmission og meget, meget mere.

Dette enorme frivillige sociale arbejde blev drevet af ildsjæle, der ofte kom i verbalt slagsmål med det unge Socialdemokrati, som hånligt kaldte religion for ’Opium for folket’ og missionærerne for Helvedeshunde og Svovlprædikanter.

Efter årtiers kamp om arbejdernes sjæle blev begge parter mere forsonlige og trak fra 30’erne på samme hammel i socialpolitikken.

Indre Missions store rolle i opbygningen af den moderne velfærdsstat er en næsten glemt historie.


Pia Fris Laneth taler i denne video om bogen Respekt, og betydningen af de frivillige kristne organisationers betydning for opbygningen af den moderne velfærdsstat. Video: Jonas Bock Nielsen


respekt-smallRespekt – historier fra Settlementet på Vesterbro

Fortalt af Pia Fris Laneth.
Settlementet, 2011.

Bestil bogen hos Pia Fris Laneth | Læs uddrag (pdf 12mb)

Bogen kan også købes hos:

Settlementet
Dybbølsgade 41
1721 København V
settlementet@settlementet.dk

»Foretagsomme præster, lægmænd og lægkvinder fra Indre mission får oprejsning i Pia Fris Laneths bog om Settlementet«
Weekendavisen
»En fremragende bog om ildsjæle, arbejdere, akademikere, arbejdsløse og drukkenbolte. Med andre ord om hundrede års dansk socialpolitik med afsæt i Vesterbro«
Information