Modens historie

FOREDRAG – Fra snørekorset til jeans og habitjakke

Forfængelighed og frigørelse: Indtil omkring år 1910 var den moderigtige kvindedragt draperet omkring et korset, der snørede taljen ind til cirka 47 centimeter og gav et håndfast skub til at fremhæve barm, hofter og bagdel.

duzaine-korset-1890-250Det siger sig selv, at korsettet gjorde det svært at trække vejret og bevæge sig. Netop denne egenskab bidrog til korsettets langvarige succes: Man kunne se forskel på kvinder, der blev nødt til at slide for føden, og kvinder, der havde råd til at gå rundt og se godt ud i korset.

Efterhånden som kvinder fik adgang til uddannelser, job på det moderne arbejdsmarked og holdt deres indtog i sportsverdenen, blev korsettet løsnet, afskaffet og erstattet af bh’en og hofteholderen, mens kjolesømmen krøb op af benet og læbestiften blev hver kvindes eje.

Moden fortsatte med at spejle forandringerne i kvinders samfundsmæssige vilkår — brede skuldre i krisetider, kortere kjoler, når der skulle tages stormskridt på frigørelsens lange bane, bukser og habitjakke, da mændenes bastioner i politik og erhvervsliv skulle erobres.

Nu er det ikke længere korsettet, men viljestyrken i fitnesscentret, pengepungen eller kirurgen, der holder formerne på plads.

Er det kvindefrigørelse eller nye ofre på forfængelighedens alter?

Foredraget bygger på Lillys Danmarkshistorie og 1915 – da kvinder og tyende blev borgere.

Find flere foredrag med Pia Fris Laneth