En dokumentarisk tv-serie i 3 afsnit
Ni kvinder ser tilbage på deres indsats i kampen for Danmarks frihed under den tyske besættelse 1940-45. Nogle af dem blev involveret i sabotage af jernbaner og fabriksanlæg. Andre transporterede våben, var logiværter for jøder og modstandsfolk, eller de opsporede stikkere og fremskaffede falske identitetskort. Atter andre trykte og uddelte illegale blade og bøger.

1. afsnit fortæller historien om sabotøren og sprængstofeksperten Hedda Lundh, som gik aktivt ind i modstandsbevægelsen allerede i 1941.
2. afsnit følger hjælpetropperne, kvinder som sørgede for våbentransport, kommunikation og logistik, ofte lige under tyskernes næse.
3. afsnit får vi historien om dem, som blev taget til fange af Gestapo, tyskernes frygtede politi. Om forhør og om at blive sat i fangelejr.
Tv-serien nuancerer billedet af modstandsbevægelsen som en hær af unge mænd i cottoncoat. Bevidst eller ubevidst gjorde modstandskvinderne oprør mod tidens meget konservative forestillinger om feminin adfærd og kvindens natur — samtidig med, at disse stereotyper fungerede som en beskyttelse.
Ide, interviews, manuskript, instruktion: Pia Fris Laneth
Kamera, klip, instruktion: Li Vilstrup
Produktion: Copenhagen Film Company
Tv-serien blev sendt første gang i efteråret 2012 på DR K
Omtale og interviews
Interview med Pia om tv-serien i Kvinfo’s webmagasin
Politiken anmeldelse
Berlingske anmeldelse
Information anmeldelse
»Serien fortæller den store historie gennem det enkelte menneskes historie. Hvorved man opnår en helt anden intensitet og relevans i beretningen, end hvis det havde været en dygtig faghistoriker, der havde øst af sin viden.«
Politiken