Alle artikler føres

Lillys Danmarkshistorie: Uddrag af kapitel 8

132
Til Annas 75 års fødseldag i 1954 blev der holdt fest på Missionshotellet I Hejnsvig. Her sidder hun i midten af sine syv børn, deres ægtefæller, børn og børnebørn.

I mine oldemødres generation var det almindeligt, at kvinder fik børn langt op i fyrreårsalderen. Karen Marie var 48 år, da hun fik sit elvte barn. Johanne var 43, da hun fik nummer fem, mens Anna bare var 32, da hun fik sit syvende og sidste barn.

De mange graviditeter og børnefødsler var helbredsnedbrydende for kvinderne og ødelæggende for familiernes mulighed for at opfostre sunde børn. Derfor skulle man synes, at det var oplagt for arbejderbevægelsen at udbrede kendskab til børnebegrænsning — men på det punkt var de socialistiske ledere ligeså bornerte som det borgerlige samfund, de på andre måder ivrigt bekæmpede.

Sex var i det hele taget ikke noget, ret mange talte højt om, men Christian Christensen gjorde. I begyndelsen af nittenhundredetallet rejste han landet rundt og holdt foredrag om børnebegrænsning, og i 1911 udgav han bogen Arbejderne og Børneflokken, som agiterede for prævention. Den nåede et oplag på 12.000, inden Første Verdenskrig sluttede. Sideløbende førte han en kampagne for børnebegrænsning i syndikalisternes blad Solidaritet.

Christian Christensen henvendte sig — mand til mand — til arbejderen. Han skulle beskytte kvindens helbred, familiens økonomi og undgå kønssygdomme med brug af kondomer:

“Vil man være økonomisk på dette område, køber man en god vare til 4 à 5kr. dusinet. Denne vare er så stærk og holdbar, at ethvert enkelt stykke med fuldkommen sikkerhed kan benyttes indtil ti gange og derover.” … “Efter brugen udskylles varen i lunkent vand og tørres i almindelig temperatur. Efter dette drages den over et stykke rundstok, (helst poleret), der er så svær, at varen lige udspændes glat. Anbragt således overdrysses den med talkum eller oversmøres med et meget tyndt lag glycerin og oprulles, som når man køber den.”

Uddrag af Lillys Danmarkshistorie

Pia Fris Laneth fortæller 150 års Danmarkshistorie som en familiekrønike, hvor vi følger kvinderne på familiealbummets gul-brune billeder og hører deres fantastiske historie.

Indledning
Vorbasse-Hejnsvigs moralister
Damerne organiserer sig
Alle artikler føres
Sange fra land og by
Alliancen mellem staten og husmødrene
Ulykkelige omstændigheder
Solnedgang i gult, turkis og rødt
I løbealderen
Skolekjolens tid
Gamle mandefag bliver nye kvindefag